Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Asko möbler - fakta och tips

Asko möbler var länge ett kvalitetsmärke i möbelsammanhang. Numera är företaget nedlagt på den svenska marknaden. Men Asko Möbler fortlever i Finland och Baltikum.

Asko möbler var under 20 år en känd möbelaffär i Sverige. Numera finns inte företaget på den svenska marknaden. Man har istället valt att koncentrera sin möbelförsäljning på marknaden i Finland och Baltikum.

Asko möbler AB – ett fiasko för kunden

Asko möbler höll visserligen måttet vad gäller kvalitet. Men många kunder klagade på finskspråkiga monteringsanvisningar, uråldrigt datasystem i butikerna och dåligt påläst personal i de svenska butikerna. Trots att en av de största butikerna var belägen på Kungens kurva i Stockholm blev försäljningen i Sverige ett fiasko.

Asko möbler – bra kvalitet

Den som väl lyckats montera möbler från Asko lär emellertid ha möblerna kvar. Vad gäller kvaliteten höll märket måttet och i början av 1990-talet betraktades Asko som finländsk kvalitetsdesign. Kunderna var välbärgade medelklassmänniskor med ett intresse för inredning och mode.

Dåligt rykte

Efter ett tiotal år hade företaget fått ett skamfilat rykte såtillvida att Indoor group – möbeljättens dåvarande ägare – tvingades lägga ner verksamheten i Sverige. Butiken på Kungens kurva stängdes snabbt, liksom butiken som sålde Asko Möbler i Länna. Asko Möbler Barkaby – den tredje och sista butiken som lades ner – innebar slutsmällen för Asko möbler i Sverige. Asko möbler hemsida (asko möbler se) fick också läggas ner, liksom underleverantörerna i Sverige.

Vad gick fel?

Vad gick fel med Asko möbler (eller Asco möbler som många svenskar valde att stava företagsnamnet)? Kulturkrockar, anser många. Företaget satsade inte på sin personal utan betraktade dem som utbytbara personer. Exempelvis satsade man inte pengar på fortbildning och information om kundbemötande.