Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Soffor - fakta och tips

Soffor är hemmets viktigaste möbel, anser många svenskar. Inför soffköpet bör du prioritera en soffa med bekväm sittkomfort. Design och trender bör komma i andra hand.

Många svenskar är överens om att soffan är den viktigaste möbeln i hemmet. Soffan stimulerar umgänge och sällskap. Vi sitter i soffan och äter, ser på tv mm. Det finns många olika soffor att välja mellan. Men det går ändå att urskilja några generella tips inför soffköpet:

  • Satsa alltid på en soffa med hög kvalitet. Billiga soffor behöver inte nödvändigtvis vara dåliga – men kolla sömmar, lyft på kuddarna och se till att de har tyg på båda sidorna. Kan klädseln dras av och tvättas?
  • Se till att välja en soffa som just du sitter bekvämt i. Möbler i allmänhet – och soffor i synnerhet – måste passa sina användare, och inte tvärt om. Köp därför inte soffor online om du inte provsuttit dem i butik, innan köpet. Likaså bör du hellre satsa på begagnade soffor som är bekväma än nya som är en plåga för rygg och märg.
  • Vi föredrar funktion före form – när du är nöjd med punkt ett och två kan du sedan tänka på design. Passar soffan resten av inredningen? Ska soffan användas i vardagsrummet? Kan man i så fall köpa extra klädsel?

Det är vanligt att köpa soffa utan att reflektera över materialet. En dunsoffa kräver t.ex. underhåll. För att behålla komforten i materialet krävs att man regelbundet vänder på dynorna för att dessa ska hållas mjuka och fluffiga.

Välj rätt soffa från början

Följaktligen är det viktigt att välja rätt soffa redan från början. Många svenskar väljer gärna följande sofftyper:

  • Howard soffa – elegant, ofta en aning svängd sofftyp med två eller tre dynor.
  • Divan soffa – soffa med divan som gör att man kan sträcka på sig. Divansoffor passar utmärkt som hörnsoffor genom att placera divanen mot ena väggen.
  • Bellus Magnum – en Magnum soffa från den estniska tillverkaren Bellus är mycket populär i Sverige. Soffan finns både med och utan divan. Ingen billig soffa, trots ursprungslandet – räkna med samma pris som en svensktillverkad soffa av motsvarande (d.v.s. hög) kvalitet. En soffa från Bellus – däribland Magnum – har ofta en minimalistisk design med raka linjer och därmed stram sittkomfort.
  • Ektorp soffa – populär soffa från IKEA. Finns som fåtölj, 2-sits eller 3-sits. Soffan har avtagbar klädsel som finns i några olika färger och mönster.
  • Uppblåsbar soffa – en tillfällig trend på soffmarknaden är de uppblåsta sofforna. De är knappast bekväma, men praktiska möbler för den som flyttar ofta eller av annan anledning har behov av portabla möbler.

Till trenderna hör också hörnsoffor, divan soffor och soffor med fotpall. Sittpuffar istället för fåtöljer är vanliga runt soffbordet – särskilt i de fall då hörnsoffor förekommer.

Olika typer av soffor