Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Matbord - fakta och tips

Matbord är benämningen på bord som används för måltider, vanligtvis placerade i köket eller matrummet. Vi svenskar gillar särskilt matbord i massiv ek.

Matbord används som måltidsbord. En vanlig synonym till matbord är köksbord, trots att matbord inte nödvändigtvis behöver placeras i köket. Matbord har ofta en standardhöjd på 72 centimeter, men bredd och längd varierar kraftigt, liksom formen.

Massiva matbord i ek efterfrågade

I Sverige köper vi gärna matbord i massivt trämaterial i naturlig färg, ek lär vara populärt liksom matbord i valnöt och björk. De flesta matbord är rektangulära eller kvadratiska, men det förekommer även runda och ovala matbord. De allra flesta matbord är enfärgade. Vi svenskar föredrar att köpa matbord i vitt eller svart vid sidan av obehandlade eller lackade matbord i naturlig träkulör.

Matbord till vilket pris?

Matbord varierar starkt i pris. Matbord i IKEA:s sortiment varierar t.ex. alltifrån ett par hundralappar till närmare 10 000 kr. Det är populärt att köpa matbord och stolar som ett paketerbjudande; på IKEA kostar exempelvis det billigaste matbordet - med fyra stolar - runt tusenlappen. På Jysk gäller liknande prissättning.

Olika typer av matbord