Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Stringhylla - fakta och tips

Stringhyllan är funkis och modernistisk på samma gång. Den finns i ett antal utförande och modeller. Efter ett smärre avbrott i tillverkningen tillverkas hyllan igen – i samma gamla stil.

Den första Stringhyllan var en sorts bokhylla avsedd för väggmontering. Designen var enkel och modernistisk. Hyllan hängdes på gavlar av metalltråd som hade ett tunt ytskikt av plast. Den klassiska Stringhyllan tillkom i samband med att Bonniers bibliotek utlyste en tävling för bästa bokhylla. Stringhyllan – skapad av Kajsa och Nisse Strinning – vann tävlingen, vilket ledde till att hyllan blev en storsäljare under hela 1950-talet.

Stringhyllor populära idag

Stringhyllan var till en början vägghängd, men blev senare även tillverkad som golvmodell. Stringhyllorna tillverkas fortfarande i följande varianter:

  • Stringhylla Pocket (string pocket)
  • String Golv (String system)
  • String Plex
  • String Plex Pocket

Stringhyllorna finns i olika utföranden vad gäller färgsättning och design, trots att den klassiska Stringhyllan är vit. Det finns även falska kopior på Stringhyllor, som ofta håller betydligt lägre detaljkvalitet än originalet.

Stringhylla pris

En enkel Stringhylla för väggmontering – String pocket – kostar som lägst ca 1000 kr. Det finns emellertid gott om begagnade Stringhyllor som utannonseras till betydligt lägre pris på Blocket och andra annonsmarknader.