Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Bokhylla ek - fakta och tips

Ek är ett bra basmaterial i inredningen – inte minst blankslipad eller vitbestad ek. Nackdelen med träslaget är att vissa upplever det som universellt, ja – rent av lite småtråkigt.

Ek anses vara ett universellt virke, varken trendigt eller otrendigt. Bokhyllor i ek ger oftast ett funktionellt intryck, inte minst för att ek är ett hållbart virke väl lämpat för att lagra många hyllmeter med böcker. Ek fungerar alltid – förutsatt att designen ligger i tiden.

Undvik bokhyllor i oljad ek

Den enda variant av ek som upplevs som omodern är oljad ek – undvik därför oljade ekhyllor om du vill hänga med i tiden. Vitbestad ek är däremot inne, liksom massiv ek i blankslipat eller lackat utförande. Ekfaner är trendigt – t.ex. på en Billy bokhylla i ek. Tänk dock på att rispor i faner inte kan slipas bort eller målas över. Bokhyllor i ek kan dock uppfattas som lite tråkiga – just pga. träslagets alldagliga och universella stämpel. Du som väljer att utrusta ditt hem med en bokhylla i ek bör således kombinera hyllan med lite gladare färger och former i inredningen – detta för att helheten inte ska upplevas som trågig.

Bokhyllor i ek – ständigt gångbara

Den främsta fördelen är således att bokhyllor i ek är ständigt gångbara och tidlösa – en ekhylla som utrustats med roliga prydnadsföremål kan exempelvis upplevas som riktigt trendig tack vare de snygga prydnaderna. En bokhylla i ek kan därför fungera som en bra bas i inredningen – byt ut prydnaderna och föremålen regelbundet för att skapa en livlig och trendig helhet.

Olika typer av bokhyllor