Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Platsbyggd bokhylla - fakta och tips

Platsbyggda bokhyllor är anpassningsbara till väggar med sluttande snedtak, väggar med hög takhöjd och andra udda väggvarianter.

Fördelen med platsbyggda, väggfasta bokhyllor är i regel att de kan anpassas efter väggens form. På så sätt utnyttjas väggytan till fullo, utan att något lämnas åt slumpen. I vissa fall är platsbyggda bokhyllor det enda alternativet; särskilt ifall du har sluttande snedtak och ändå vill använda hela väggen som bokhylla.

Platsbyggd bokhylla – virke eller färdiga lösningar

Platsbyggda bokhyllor byggs i regel upp från grunden med virke som du köper i någon bygghandel – t.ex. K-Rauta eller Byggmax. Du tillverkar sedan gavlar, hyllplan och sockel helt på egen hand. Ett alternativ till att tillverka sin väggfasta hylla helt från grunden är att köpa en IVAR-hylla från IKEA. Gavlar och hyllplan kan sedan sågas till och anpassas till den befintliga väggen. En platsbyggd bokhylla blir i regel billigast om den är helt självgjord; om du är händig är det senare alternativet således att rekommendera.

Platsbyggd bokhylla – nackdelar

Den främsta nackdelen med en platsbyggd bokhylla är att den enbart passar den vägg på vilken den uppfördes från början. Om du flyttar ofta bör du således föreslå att den platsbyggda bokhyllan ingår i försäljningen av din bostad – detta för att slippa montera ner den.

Olika typer av bokhyllor