Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Vit bokhylla - fakta och tips

Vita möbler – inte minst vita bokhyllor – är en självklar del av svensk heminredning. Tänk dock på att färgtonerna måste anpassas till övrig rumsinredning och rådande ljusförhållanden i rummet.

Vita toner är uppskattade på våra breddgrader; inte minst i samband med att vi inreder med möbler. Ett tips är dock att undvika helvita interiörer – sådana för tankarna till sjukhus och vårdinrättningar – utan istället, på ett förtjänstfullt sätt, kombinera vita möbler med annan färgsättning och varierande materialval.

IKEA etta på marknaden för vita bokhyllor

Bokhyllan Billy är IKEA:s främsta försäljningsargument, såväl hemma som i utlandet. Billy bokhylla kan köpas vit, liksom i olika träkulörer. Den vita bokhyllan från IKEA har lett till att vita bokhyllor går att hitta lite varstans i världen – inte minst på hemmaplan. Dock är det viktigt att anpassa valet av färgtoner efter rummets ljusförhållanden; solljus från norr kan leda till att vita färger upplevs som mörka och kyliga, medan kvällssol har motsatt effekt på vita möbler. Du som utsätter dina möbler för nordligt solsken bör kanske satsa på en varm vit ton, medan det exakta valet av vita toner blir mindre viktigt om möblerna reflekterar kvällssol.

Likaså ger släta, vita ytor en kall upplevelse, medan vit lackfärg, som målats på ojämna ytor (där virkets mönster syns igenom), ger en varmare och behagligare färgupplevelse.

Olika typer av bokhyllor