Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Divansoffa - fakta och tips

Divansoffor har varit populära under hela 2000-talet. Divanen har många funktioner – alltifrån bensträckare till extrasäng.

En klassisk divansoffa är lång och ska av tradition vara utrustad med lösa dynor i samma tyg som soffans överdragsklädsel (divansoffor i skinn förutsätter således kuddar i skinn). Ursprungligen saknade divansoffor ryggstöd och kunde med fördel användas som sängar. Den typ av divansoffa som säljs idag är således ingen klassisk divansoffa; moderna divansoffor har nämligen en del med ryggstöd och en ryggstödslös divan. En soffa med divan har således formen av en hörsoffa, förutom att själva divanparitet saknar ryggstöd.

Billiga divansoffor

Billiga divansoffor kostar ungefär lika mycket som billiga hörnsoffor av typen 3+2. En billig divansoffa i tyg går i regel på ca 10 000 kr, en divansoffa i skinn kostar däremot några tusen mer. De flesta som köper divansoffor väljer dock tygsoffor framför lädersoffor.

Stor eller lite divansoffa?

En liten divansoffa med två sitsar plus divan ser ut som en hörnsoffa. En liten soffa av denna typ – som placerats i ett litet vardagsrum – gör att rummet känns större, eftersom soffan – åtminstone visuellt sett – påminner om en stor hörnsoffa. En stor divansoffa är praktisk eftersom divanen kan fungera som extrasäng – istället för en bäddsoffa.

Olika typer av soffor