Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Runt matbord - fakta och tips

Runda matbord är populära – inte minst för att man kan umgås socialt i ett större sällskap. Långbord är däremot bättre för den som vill begränsa sitt umgänge till bordsgrannarna.

Ett stort, runt matbord är positivt på ett helt annat sätt än ett traditionellt, avlångt matbord. Det runda matbordet gör att du kan samtala med alla middagsgäster – inte bara med bordsgrannen; en fördel om alla känner alla. Det är dock inte alla som kan kosta på sig ett runt matbord av utrymmesrelaterade skäl – därför är det populärt att köpa ett runt matbord med iläggsskiva. Det runda bordet dras i så fall ut i två halvor och ”förlängs” några decimeter tack vare en rektangulär skiva som till vardags förvaras under den tvådelade, runda bordsskivan.

Runt matbord i ek

Runda matbord i ek (både faner och massivt trä) är populära, vid sidan av ett vitt, runt matbord. Vilket material man väljer är naturligtvis en smaksak. Den som har råd bör satsa på massivt trä – matbordet är nämligen det bord i hushållet som utsätts för förslitning, rispor och – inte minst – brännmärken från grytor och stekpannor. För att denna typ av skavanker inte ska bli varaktiga bör du i möjligaste mån satsa på ett runt matbord i massiv ek för några tusenlappar. Slipa med vanlig slipmaskin eller för hand – med sandpapper – vid behov.

Olika typer av matbord