Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Vitt matbord - fakta och tips

Vita matbord är universella – men var noga med att välja rätt färgtoner och anpassa nyanserna till övrig inredning och belysning i matrummet.

Ett vitt matbord har många fördelar – inte minst skapar vita toner ljus i rummet. Kom dock ihåg att alltid varva vita möbler med andra färger för att undvika sjukhuskänsla – svart fungerar t.ex. utmärkt som kontrast. Vad är snyggare än ett stilrent vitt matbord som dekorerats med porslin och servetter i kombinationen vitt/svart?

Vitt lackat matbord i massivt trä

Vi rekommenderar att köpa ett vitt lackat matbord i massivt trä, som kan slipas om vid behov. Fördelen med massivt trä framför faner är att skavanker som brännmärken och rispor kan slipas bort i bord av massivt trä, vilket inte gäller för faner och spånskiva.

Prioritera rätt färgtoner

Risken med för mycket vitt i inredningen – särskilt i kombination med undermålig belysning – är att du skapar en kall och dämpad atmosfär i rummet. Varma, vita färgtoner upplevs som mysiga och stämningsskapande om inredningen i övrigt är kall. Prioritera lackade matbord där träets mönster skymtar under lacken. I varma hemtrevliga miljöer, med rik ljussättning, kan man däremot inreda lite friare med vita matbord – då passar blankslipade, enfärgade vita matbord utmärkt.

Olika typer av matbord