Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Ställbara sängar - fakta och tips

De flesta etablerade sängtillverkare erbjuder ställbara sängar i sina sortiment. Merkostnaden för denna funktion uppgår i genomsnitt till ca 5000 kr för en säng i prisklassen 20 000 kr.

Ställbara sängar erbjuder en rad fördelar framför traditionella sängar; inte minst vad gäller sovkomfort. Även om kvaliteten i fjädringsuppsättning, resår- och bäddmadrass är jämförbara med en traditionell säng, kan en ställbar säng konkurrera med följande fördelar:

  • Ställbara sängar kan användas som sittmöbler och sängar på samma gång – en ställbar säng kan liknas vid en bäddsoffa med betydligt högre sovkomfort. Bra vid t.ex. tv-tittande.
  • En ställbar säng tillåter dig att sova med fötterna högt – bra för dig med kroniska sjukdomar och dålig blodcirkulation.

Ställbara sängar och sovkomfort

Ställbara sängar har genom åren undersökts och värderats i olika test – de flesta är överens om att kvaliteten i sovkomfort, resårmadrass och gavel inte märkbart avviker från en traditionell sängmodell. Fördelarna med en ställbar säng begränsas således till själva funktionen och dess pratiska fördelar – inte till materialkvalitet. En ställbar säng är således bekväm för dig som gillar att följa morgonnyheterna från en vägghängd tv mittemot sängen eller för dig som bor trångt och vill använda sängen som soffa. För dig som enbart vill sova gott i en plan säng är den ställbara sängen bara en onödig merkostnad – pengar som du istället kan satsa på tillbehör till din traditionella säng.

Olika typer av sängar