Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Runt soffbord - fakta och tips

Ett runt soffbord är trendigt – en lagom motpol till minimalistisk kantighet. Däremot är runda soffbord sällan praktiska.

Runda former med oregelbundna inslag i designen är trendiga idag, rent av lite funkis. Raka linjer, kanter och skarpa hörn dominerar det minimalistiska modet, vilket passar bra i moderna hem som är mycket kantiga i sig. Runda former kan därför uppfattas som revolutionära – man protesterar helt enkelt mot rådande ideal.

Runda soffbord – bra till divansoffor

Runda soffbord upplevs ofta som opraktiska till stora soffor eftersom de tar mycket plats och en leder till att en del soffsittare får långt avstånd till bordet. Därför är ovala – mera avlånga – soffbord att rekommendera till långa soffor som placerats i trånga utrymmen. Runda soffbord passar däremot bättre till soffor med divan.

Runda soffbord höjer stämningen

Runda soffbord har dock en stämningsfull effekt på inredningen. Runda soffbord är särskilt viktiga för det mjuka intrycket eftersom de ofta placeras centralt i vardagsrummet. Följande typer av runda soffbord är populära:

  • Runt soffbord i glas – glasbord är lätta att rengöra med trasa men opraktiska för familjer med barn.
  • Vitt runt soffbord med designade ben – funkisbordet nummer ett i klassiska akademikerhem med bohemiskt möblerade allrum med välfyllda bokhyllor.
  • Runt soffbord i ek – tänk på att inte köpa ett bord i tunn ekfaner – prioritera istället massiv ek till ett något högre pris.

Runda soffbord är stämningshöjande, men inte alltid praktiska. Du som nödvändigtvis vill ha ett runt soffbord ställs därför inför uppgiften att matcha rätt soffa med rätt bord, utan att göra avkall på plats i rummet samt avstånd mellan soffan och bordet.

Olika typer av soffbord