Upptäck nyttiga tips och råd om möbler

Soffbord valnöt - fakta och tips

Valnöt är beryktat för sin exklusivitet. Ett soffbord i valnöt är således dyrare än soffbord i annat virke – bedöm själv vad som är bäst för dig.

Möbler i valnöt anses vara värdefulla, eftersom träslaget tillhör dyrgriparna inom virke. Valnötsmöbler från Europa – däribland majoriteten av alla soffbord i valnöt som finns i handeln – är i första hand tillverkade av fransk valnöt eller s.k. svart valnöt, som kallas amerikansk valnöt om det säljs som virke.

Soffbord i valnötsfaner

De allra flesta valnötssoffbord är tillverkade av faner – detta med anledning av träslagets exklusiva rykte och höga pris. Valnöt är emellertid inget särskilt praktiskt träslag – i praktiska sammanhang är ek och furu överlägsna valnöt – men träslaget har främst vunnit terräng på möbelmarknaden tack vare sitt statusladdade rykte. Ett bord i valnötsfaner kan således kosta lika mycket som motsvarande bord i massiv ek – trots att massiv ek är betydligt mera slitstarkt. Som konsument bör du således fråga dig hur mycket du verkligen är beredd att betala/offra för ett soffbord i valnötsfaner. Du som har barn bör nog prioritera massiv ek istället – valnöt kan du skaffa när barnen blivit stora.

Valnöt eller design?

Ett alternativ till dig som funderar på att köpa ett designbord i ek eller glas är att istället satsa på ett soffbord i valnöt – framtaget av en mindre etablerad designer. På så sätt får du ett bord i exklusivt material – men du måste tyvärr göra avkall på designen.

Olika typer av soffbord